Bani pentru elevi, în prag de vacanță! Peste 4.000 de burse vor fi plătite de Primăria Sectorului 4, de săptămâna viitoare

Bani pentru elevi, în prag de vacanță! Peste 4.000 de burse vor fi plătite de Primăria Sectorului 4, de săptămâna viitoare

Bani pentru elevi, în prag de vacanță! Peste 4.000 de burse vor fi plătite de Primăria Sectorului 4, de săptămâna viitoare

4.232 de elevi din sectorul 4 vor primi, începând de săptămâna viitoare, burse în valoare totală de 3.662.800 de lei. Astfel, indiferent de vârstă și de forma de învățământ – primar, gimnazial sau liceal – elevii merituoși vor fi premiați cu sume cuprinse între 100 și 400 de lei pe lună.

Potrivit metodologiei care stabilește condițiile de acordare a burselor pentru elevi, adoptată, în 2011, de Ministerul Educației, elevii cu rezultate deosebite vor primi burse de performanță și de merit, în valoare de câte 400 de lei/ lună, respectiv 200 de lei/lună. În plus, vor fi plătite aproape 600 de burse de studiu, în valoare de 100 de lei/lună fiecare, aproximativ 2.000 de burse de ajutor social – pentru elevii care provin din familii modeste – în valoare de câte 100 de lei/lună și 27 de burse de ajutor social ocazional (acordate, potrivit legii, o singură dată pe an), în valoare de câte 300 de lei.

În timp ce bursele de performanță, cele de merit și bursele de studiu vor fi achitate pentru o perioadă de 5 luni, bursele de ajutor social vor acoperi o perioadă de 7 luni.

Demersul este realizat în baza unor Hotărâri de Consiliu local prin care s-a reușit atât rectificarea bugetară, necesară achitării acestor sume, cât și aprobarea plăților către elevi. Potrivit articolului 1 din Hotărârea nr. 118, adoptată în luna mai, de Consiliul Local al Sectorului 4, se aprobă, pentru anul școlar 2017 – 2018, semestrul II, un număr de 4.232 de burse școlare și cuantumul acestora, elevilor cuprinși în învățământul preuniversitar de stat din instituțiile de învățământ de pe teritoriul Sectorului 4, conform Anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.

Ne pare rău pentru întârzieri, dar acestea au fost generate de erori produse în școli, la întocmirea listelor de dosare. A fost nevoie de demersuri suplimentare, a trebuit să ne îndreptăm către fiecare unitate de învățământ în parte, pentru a rezolva toate aceste probleme. Din păcate, nu noi – nu Primăria și nici Consiliul local – decidem condițiile de acordare a acestor burse și nici căror elevi le sunt date. Potrivit legii, există o serie de proceduri care trebuie respectate, condițiile sunt stabilite de Ministerul Educației, dosarele sunt evaluate la nivel de unitate de învățământ și sunt centralizate la primărie. Noi nu avem niciun cuvânt de spus, trebuie doar să plătim”, a explicat directorul general al Direcției de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4, Ana Maria Mocăniță.

Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 118 din 16 mai 2018 poate fi consultată AICI (link: http://ps4.ro/consiliul-local/hotarari/).

Informații de background

În ultimii ani, ca urmare a scăderii mediei-limită de la care se acordă burse de merit pentru elevii școlilor primare, gimnaziale și liceelor, la 8,50, numărul școlarilor și liceenilor premiați a crescut de la câteva mii, la câteva zeci de mii anual, iar sumele se acordă din bugetele locale. Condițiile de acordare au fost de multe ori contestate, din cauza unor discrepanțe pe care le creează între elevii care câștigă, spre exemplu, unele concursuri locale, față de cei care ajung pe primele locuri la olimpiadele municipale.

Conform procedurii întocmite de Ministerul Educației, elevii și părinții completează anual cereri-tip, prin care trebuie să opteze pentru una dintre aceste burse, în funcție de performanțe sau de nivelul de venituri, premiile nefiind cumulate.

Dosarele sunt avizate apoi de consiliile de administrație ale școlilor, sunt transmise conducerii unităților de învățământ și centralizate în secretariate. De aici, listele pe care sunt înscrise doar cifrele privind necesarul de burse, fără alte detalii, ajung la autoritatea locală. În aceste condiții, chiar și o singură eroare bulversează întreaga procedură, pentru că este necesară refacerea listelor și reluarea întregului proces.

Download Comunicat Burse

Sari la conținut